פרחי באך ודיכאון

מחבר המאמר: 
רנה רז- גילו

כמה פעמים ביום, בשבוע או בחודש אנו שומעים את המלה "דכאון" בכל ההטיות האפשריות: "אני מדוכא", אני מדוכדך", "איזה דכאון" וכד'?
אנו שומעים זאת לעיתים מאד קרובות, יותר מדי.
תופעת הדכאון החלה להתפשט ביתר שאת, בכל העולם, במאה העשרים, והיא הופכת ל"פופולרית" יותר עם כל שנה חולפת. היא פוגעת בכל הגילאים: צעירים שמתמודדים עם חווית הלימודים, הצבא, חיפוש עצמי ובניית קריירה; נשים המתמודדות עם אימהות, זוגיות וקריירה; גברים ונשים בגיל המעבר, יציאה לגימלאות, יציאת הילדים הגדולים מהבית ועוד הרבה דוגמאות שאנו מכירים מחיי היום-יום שלנו.
השאפתנות וההישגיות, הלחץ הסביבתי והפנימי שלנו, החרדות והפחדים יכולים להביא לידי יאוש ודכאון.

יש בידינו כלי מאד עוצמתי, טבעי ופשוט שאפשר להיעזר בו בבואנו לטפל בבעית הדכאון - אלה הן התמציות של פרחי באך. כמובן שזה לא בא במקום טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי, אלא בנוסף.

תמציות הפרחים, לפי ד"ר באך, נועדו גם למניעה וגם לטיפול. אם נפתח את המודעות העצמית שלנו (והשימוש בתמציות בהחלט גורם לכך), נוכל לעקוב אחר כל שינוי ברגשות ובמחשבות שלנו, כי אלה משפיעים על מצבנו הפיזי והנפשי כאחת.

נוכל לשים לב, למשל, אם אנו מדוכדכים בעקבות כשלון כלשהו בעבודה או בתחום אחר, ובעקבות כך לא מעיזים להתחיל מחדש באיזשהו פרויקט, ואז ניקח את תמצית ה-gentian, שמאפשרת התמדה והשלמת משימות למרות הקשיים.

ואולי, בעקבות גירושים או פיטורים ממקום עבודה, או אכזבה מרה מאהבה, אנחנו מיואשים עד כדי כך שאנו לא רואים אור בקצה המנהרה ואז ניקח את תמצית ה-gorse.
התמצית מחברת לאופטימיות , תקווה ואמונה.

נבחין, אולי, שההערכה העצמית שלנו נמוכה והיא זו שגורמת לנו לדכדוך וניקח larch, שעוזרת לבנות את ההערכה העצמית ואמון בעצמנו; או שזה גורם לנו להתבטל בפני אחרים ול"הקטין" את עצמנו, ואז ניקח centaury, שעוזרת לנו להיות אסרטיביים.

יכול להיות שנחשוב שכולם נגדנו- אנחנו בסדר והכל "בגללם"- הם לא בסדר ואני הקורבן, ואז ניקח את תמצית ה-willow, שמאפשרת לנו לראות היכן האחריות האישית שלנו.
לפעמים אנחנו "נופלים" למצב של דכדוך שאנו לא מוצאים לו שום סיבה או הסבר ואז
ניקח mustard, שמחברת אותנו לאור ולשמחה. ואולי המראה החיצוני שלנו מאד מטריד ומדאיג אותנו ויכול להביא לדכדוך או דכאון, ואז ניקח crab apple, שמאפשרת לראות דברים בפרספקטיבה נכונה.
אנו רואים שכל רגש או מחשבה שאנו חווים בצורה לא מאוזנת יכולים, בסופו של דבר, להתפתח לדכאון במשך הזמן או למחלות אחרות.
כל מחלה מתחילה בחוסר איזון של המחשבות והרגשות, ואם נטפל בחוסר האיזון הוא לא יחלחל אל הרובד הפיזי ולא יגרום למחלות. גם אם חלינו נדע לטפל ברובד הרגשי שנמצא בבסיס המחלה, וזה יסייע ויביא להחלמה.
רנה רז-גילו,יועצת, מנחה ומטפלת הוליסטית

דוא"ל המחבר: 
rinarg@walla.co.il